De schilderlessen- en opdrachten uit de vijfde aflevering van Project Rembrandt

In het derde seizoen van Project Rembrandt gaat een groep schildertalenten de creatieve strijd met elkaar aan. De kandidaten krijgen de kans om hun talent verder te ontwikkelen. In navolging van Rembrandt van Rijn volgen de leerlingen lessen bij hun coach en nemen het tegen elkaar op in diverse opdrachten. Maar ook jij kan net zo schilderen als de kandidaten van Project Rembrandt! Op deze pagina leggen wij de opdrachten van de aflevering, waaronder de thuisopdracht, uit en vertellen wij welke materialen er zijn gebruikt in de aflevering. Deze materialen zijn grotendeels verkrijgbaar bij Verfze.nl.

Aflevering 5 van Project Rembrandt

De vijfde aflevering van Project Rembrandt gaat in op het gebruik van kleuren. Rembrandt had in zijn tijd een beperkt aantal kleurpigmenten tot zijn beschikking. Toch maakte hij de grootste meesterwerken. Tegenwoordig zijn bijna alle kleuren verkrijgbaar en is het aanbod onbeperkt. Maar het gebruik van kleuren is niet zo eenvoudig als het verkrijgen ervan. En dat gaan de schilders van Project Rembrandt in deze aflevering ervaren. Heb je de aflevering nog niet gezien? Bekijk deze dan hier: https://projectrembrandt.ntr.nl/seizoen-3-aflevering-5/.

Als je naar een object kijkt, neem je vaak maar één kleur waar. Bijvoorbeeld dat kaas geel is. Maar als je beter naar de kaas kijkt, dan zie je dat alles veel meer verschillende kleurnuances heeft. Wanneer je dit beseft en beheerst als kunstenaar, ben je in staat om meer sfeer, levendigheid en ruimtelijkheid aan je schilderij te geven. Hier gaan de schilders dan ook mee aan de slag in deze aflevering van Project Rembrandt.

Algemene benodigdheden op de verftafel:
o   Alle kleuren tubes watervermengbare olieverf Cobra
o   Div. kleuren acrylverf Amsterdam (voor imprimatura)
o   Zak met meel
o   Penselen
o   Paletmessen
o   Brede kwasten
o   Lijnolie
o   Pot Medium
o   Pot Gesso
 
Standaard inhoud schilders kistjes
o   A5 schetsblok
o   Houtskool
o   Kneedgum en gewone gum
o   HB en/of HB2 potloden
o   Penselen
o   Paletmessen
o   Wit doek
o   Stanleymes
o   Liniaal
o   Puntenslijper

Schilderles Tyas Leeuwerink

Tyas geeft deze week les in het mengen van verschillende kleuren. Hij neemt drie items mee: een oranje pion, een bordje met pindakaas en een kaars met een groene kleur. In drie rondes proberen de leerlingen door verf te mengen zo snel mogelijk tot dezelfde kleur te komen als de items.

Benodigdheden om hier zelf mee te oefenen:
o   4x oranje pionnen
o   4x pindakaas op bordjes
o   4x kaarsen in kaarshouders
o   Paletten
o   Acrylverf Amsterdam
o   Penselen
o   Water bakjes
o   1 x print kleurencirkel

Schilderles Iris Frederix

Een rode satijnen stof met een lampje erop, moeten de leerlingen aan het denken zetten dat er verschillende kleuren rood in het doek zitten. Ze gaan een stukje naschilderen van de stof met acrylverf van het merk Amsterdam.

Benodigdheden om hier zelf mee te oefenen:
o   Acrylpapier A3
o   Acrylverf Amsterdam
o   1 x rode stof
o   Spotje
o   Paletten
o   Penselen
o   Water bakjes
o   Zwarte doos

Technische opdracht

De leerlingen maken een kleurenstudie van De bedreigde zwaan van Asselijn. Ze krijgen een vel met hokjes. Per hokje moeten ze door te mengen op zoek naar de juiste kleur van dat hokje op het vel. Dit doen zij met acrylverf van het merk Amsterdan. De moeilijkheid zit hem in het weergeven van de kleurnuances. Op het eerste oog bestaat De zwaan misschien uit één enkel wit vlak, maar eigenlijk zitten er heel veel verschillende kleurnuances in. Dit moeten de leerlingen laten zien in hun kleurenstudie.

Benodigdheden:
o   Acrylpapier met raster op achterplaat
o   Acrylverf Amsterdam
o   Penselen (vooral platte)
o   Paletten
o   2 x kleurenkaart van de Zwaan
o   Zie verftafel

Vrije opdracht

Op een locatie waar heel veel verschillende buitenlandse bruiloften worden gegeven, denk aan wit en marmer, wordt een tafereel van een Hindoestaanse bruiloft neergezet. De leerlingen maken hier met watervermengbare olieverf van Cobra een vrij doek van. Hierbij moeten ze goed nadenken over de kleuren die zij inzetten, de sfeer die zij het doek geven met kleur en welk verhaal zij vertellen.

Benodigdheden:
o   Bespannen spieraam katoen 40 x 50, 60 x 80, 70 x 90, 100 x 120
o   Watervermengbare olieverf merk Cobra
o   Houten palet
o   Penselen/ paletmes/ brede kwast
o   Waterbakje
o   Zie verftafel

 Thuisopdracht Project Rembrandt aflevering 5

In de thuisopdracht van deze week ga je net als de deelnemers een kleurenstudie maken van een bekend meesterwerk. Maak het jezelf niet té moeilijk en kies een kunstwerk met niet te veel verschillende kleuren. Een tip is om door je wimpers te kijken om de kleuren te bepalen bij het maken van je eigen kleurenstudie. Verdeel je doek of papier in vlakjes om deze in te vullen zodat het overeenkomt met de kleuren op het meesterwerk. 

Iris Frederix raadt het aan om je palet zo netjes mogelijk en georganiseerd te houden. De kleuren aan de rand van het palet en de binnenkant gebruik je om de kleuren te mengen. De laatste tip is om je gemengde kleur op je paletmes voor het meesterwerk te houden. Zo kan je gemakkelijk controleren of je een goede kleur hebt gemengd voor je kleurenstudie. Je mag voor de thuisopdracht zelf bepalen of je hier acrylverf of watervermengbare olieverf voor gebruikt.

Benodigdheden voor jouw kleurenstudie:
o   Papier of doek
o   Palet
o   Paletmes
o   Acrylverf of watervermengbare olieverf
o   Penselen en kwasten

Zelf aan de slag met de opdrachten van Project Rembrandt!

De juiste benodigdheden om de opdrachten zelf uit te voeren nog niet in huis? Verfze.nl levert uw complete bestelling al binnen 1 tot 2 dagen. Bovendien wordt uw bestelling gratis bezorgd in Nederland en België bij besteding vanaf 100 euro. U heeft uw voordelig geprijsde artikelen dus altijd snel in huis. Bij vragen over onze artikelen kunt u altijd contact opnemen met onze medewerkers.

20 resultaten

Amsterdam Acrylverf Value Pack 18x 120ml

121,50
58,95
(incl. BTW)
Aanbieding

Amsterdam Acrylverf Set algemene selectie set | 72 x 20ml

110,35
93,80
(incl. BTW)

Amsterdam Acrylverf complete collectie set | 90 × 20 ml

136,50
116,03
(incl. BTW)

Amsterdam Acrylverf Mengset 5 x 120ml

28,30
24,07
(incl. BTW)
Aanbieding

Amsterdam Acrylverf Primary Set 5 x 120ml

28,30
24,07
(incl. BTW)

Amsterdam Acrylverf Educatie Set 6 x 120ml

33,55
29,25
(incl. BTW)
Aanbieding

Amsterdam Acrylverf Portret Set 6 x 120ml

33,55
29,25
(incl. BTW)
Aanbieding

Amsterdam Acrylverf Parelmoer Set 6 x 20ml

11,60
9,86
(incl. BTW)
Aanbieding