De schilderlessen- en opdrachten uit de vierde aflevering van Project Rembrandt

In het derde seizoen van Project Rembrandt gaat een groep schildertalenten de creatieve strijd met elkaar aan. De kandidaten krijgen de kans om hun talent verder te ontwikkelen. In navolging van Rembrandt van Rijn volgen de leerlingen lessen bij hun coach en nemen het tegen elkaar op in diverse opdrachten. Maar ook jij kan net zo schilderen als de kandidaten van Project Rembrandt! Op deze pagina leggen wij de opdrachten van de aflevering, waaronder de thuisopdracht, uit en vertellen wij welke materialen er zijn gebruikt in de aflevering. Deze materialen zijn grotendeels verkrijgbaar bij Verfze.nl.

Aflevering 4 van Project Rembrandt

In de vierde aflevering van Project Rembrandt staan de lessen en opdrachten in het teken van licht & donker. Iets wat kunstenaars al eeuwen in de greep houdt. Een thema waar Rembrandt zelf meester in was. Nu is het aan de deelnemers van Project Rembrandt om het contrast van licht en donker onder de knie te krijgen. Kijk de aflevering terug via deze link: https://projectrembrandt.ntr.nl/seizoen-3-aflevering-4/.

Het werken met licht en donker is één van de belangrijkste beeldmiddelen die een schilder in kan zetten. Het biedt de mogelijkheid om het onderwerp te benadrukken, sfeer te creëren en ruimtelijkheid in het werk aan te brengen. Zonder licht en donker contrast kan een schilderij vlak en levenloos overkomen. Je kunt hier goed mee oefenen door in zwart-wit te werken. Hierdoor kom de kracht van het contrast goed naar voren. 

Algemene benodigdheden op de verftafel in de aflevering: 
o   Alle kleuren tubes watervermengbare olieverf Cobra 
o   Diverse kleuren acrylverf Amsterdam (voor imprimatura) 
o   Zak met meel 
o   Penselen 
o   Paletmessen 
o   Brede kwasten 
o   Lijnolie 
o   Pot Medium 
o   Pot Gesso 
 
Standaard inhoud schilders kistjes 
o   A5 schetsblok 
o   Houtskool 
o   Kneedgum en gewone gum 
o   HB en/of HB2 potloden 
o   Penselen 
o   Paletmessen 
o   Wit doek 
o   Stanleymes 
o   Liniaal 
o   Puntenslijper

Schilderles Tyas Leeuwerink

Op een lightpad hebben de leerlingen een glazen plaatje liggen waar een beetje inkt op gesmeerd wordt. Verschillende voorwerpen krijgen ze voor zich onder een spotje, welke zij tevoorschijn moeten toveren door de inkt weg te vegen met een doek, tandenborstel en schuursponsje. Zodra een voorwerp er op staat wordt het plaatje weer volgesmeerd met inkt en komt direct het volgende voorwerp. 

Benodigdheden om hier zelf mee te oefenen:
o   Wattenstaafjes, sponsjes, poetsdoeken, kaasdoek, tandenborstels, cocktailprikkers en een torkrol. 
o   Plexiglas plaatjes A3 
o   Ets inkt 
o   Ronde plastic bakjes 
o   Voorwerpen (roemer, schedel, ananas) 
o   Handschoentjes

Schilderles Iris Frederix

In de les van Iris over licht en donker zitten de leerlingen om beurten in drie rondes model, iedere keer wordt hij of zij belicht van een andere kant en met een ander soort lichtbron. Dus een keer van voren, de zijkant etc. Op zwart papier zetten de overige leerlingen met alleen maar witte acrylverf snel het gezicht op om te zien hoe het licht werkt en hoe je licht kan gebruiken om al een vorm te krijgen. 

Benodigdheden om hier zelf mee te oefenen:
o   Witte acrylverf Amsterdam 
o   Zwarte acrylpapier A3 
o   Diverse penselen 
o   Bakjes water + plastic bakjes 
o   4 x klemborden A3

Technische opdracht

Met Oost-Indische inkt van Talens, een bamboepen en een penseel maken de leerlingen de skyline van Rotterdam. Door het juist toepassen van licht en donker laten ze zien of ze diepte, eenheid en perspectief kunnen creëren met minimale middelen. 

Benodigdheden:
o   Oost-Indische inkt (Indian Ink van Talens) 
o   A3 gebroken wit papier 
o   Verrekijkers 
o   Kroontjespen + rietpen 
o   Fijne + brede penselen 
o   Bakjes water

Vrije opdracht

Voor de vrije opdracht van deze week hebben we twee bijzondere modellen die ook onderdeel uitmaken van de gastjury. Zangeressen Berget Lewis en Shirma Rouse worden compleet gestyled naar het voorbeeld van een klassiek 17de eeuws staatsieportret met een moderne knipoog. Voor elk team is er één model. Ieder team krijgt een model dat is uitgelicht met het typische Rembrandt licht. Opdracht aan de leerlingen is om een portret te schilderen waarbij uiteraard het juist toepassen van licht en donker centraal staat. 

Benodigdheden:
o   Bespannen spieraam katoen 40 x 50, 60 x 80, 70 x 90, 100 x 120 
o   Watervermengbare olieverf merk Cobra 
o   Houten palet 
o   Penselen / paletmes / brede kwast 
o   Waterbakje 
o   Zie verftafel

 Thuisopdracht Project Rembrandt aflevering 4

De kandidaten schilderde in aflevering 4 van Project Rembrandt de skyline van Rotterdam. In de Thuisopdracht mag jij je buigen over je eigen straat, dorp of stad. Loop eens een rondje en kies een mooie plek uit jouw omgeving. Maak hier een foto van en op basis van deze foto maak jij jouw tekening van een straatbeeld. Het is de bedoeling dat je het licht-donker contrast goed in beeld brengt. Door de voorgrond donkerder te maken komt en de achtergrond lichter, komt de voorgrond veel meer op de toeschouwer af. Hierdoor lijkt hetgeen dat achter in je compositie zit verder weg te liggen. De tip van Tyas Leeuwerink is om achteraan je compositie te beginnen en naar voren te werken. Dit komt ten goede van jouw compositie en de verhoudingen van je compositie. 

Benodigdheden voor jouw staatbeeld:
o   Camera of smartphone voor de foto 
o   Papier 
o   Potlood, houtskool, krijt of de Oost-Indische inkt van Talens 
o   Puntenslijper en gum

Zelf aan de slag met de opdrachten van Project Rembrandt!

De juiste benodigdheden om de opdrachten zelf uit te voeren nog niet in huis? Verfze.nl levert uw complete bestelling al binnen 1 tot 2 dagen. Bovendien wordt uw bestelling gratis bezorgd in Nederland en België bij besteding vanaf 100 euro. U heeft uw voordelig geprijsde artikelen dus altijd snel in huis. Bij vragen over onze artikelen kunt u altijd contact opnemen met onze medewerkers.

243 resultaten

Cobra Study olieverf kist basis | 10 x 40 ml + accessoires

82,35
71,96
(incl. BTW)

Cobra Reukloze Zijdeglanzende Spuitvernis 400ml

21,21
18,45
(incl. BTW)

Cobra Reukloze Matte Spuitvernis 400ml

21,21
18,45
(incl. BTW)

Cobra Reukloze Glanzende Spuitvernis 400ml

21,21
18,45
(incl. BTW)

Cobra Olieverfpapier Blok A4 10 vel 300 gram

18,30
15,25
(incl. BTW)

Cobra Olieverfpapier Blok A3 10 vel 300 gram

22,85
19,06
(incl. BTW)

Cobra Study Watervermengbare Olieverf Set 10X40 ml

51,20
42,24
(incl. BTW)

Cobra Study Olieverf Primaire Set 5 x 40 ml

25,70
23,13
(incl. BTW)