De schilderlessen- en opdrachten uit de tweede aflevering van Project Rembrandt

In het derde seizoen van Project Rembrandt gaat een groep schildertalenten de creatieve strijd met elkaar aan. De kandidaten krijgen de kans om hun talent verder te ontwikkelen. In navolging van Rembrandt van Rijn volgen de leerlingen lessen bij hun coach en nemen het tegen elkaar op in diverse opdrachten. Maar ook jij kan net zo schilderen als de kandidaten van Project Rembrandt! Op deze pagina leggen wij de opdrachten van de aflevering, waaronder de thuisopdracht, uit en vertellen wij welke materialen er zijn gebruikt in de aflevering. Deze materialen zijn grotendeels verkrijgbaar bij Verfze.nl.

Aflevering 2 van Project Rembrandt

Observeren en waarnemen, vaardigheden die Rembrandt zijn leven lang trainde. Om mensen in al hun eenvoud, maar ook al hun complexiteit op het doek te krijgen. Met de juiste houdingen en perfecte verhoudingen. De tweede aflevering van Project Rembrandt zal om deze reden ingaan op verhoudingen. Docenten Tyas Leeuwerink en Iris Frederix hebben elk vijf leerlingen gekozen die ze de komende afleveringen van Project Rembrandt gaan coachen. De lessen staan dus in het teken van verhoudingen en in een vrije opdracht schilderen de deelnemers naaktmodellen. Een klassieker in de kunstwereld. Heb je de aflevering nog niet gezien? Bekijk deze dan hier. https://projectrembrandt.ntr.nl/seizoen-3-aflevering-2/

Het tekenen en schilderen van mensen is één van de lastigste opdrachten voor een kunstschilder. Kleine foutjes worden al snel opgemerkt, omdat iedereen de vorm van het menselijk lichaam kent. Er zijn een aantal basisprincipes waar je op kunt letten bij het schilderen van mensen. Zo zijn voeten groter dan handen en zitten de heupen halverwege het lichaam. Toch is en blijft ieder mens uniek en bestaan er dus grote verschillen. Belangrijke taak voor een kunstenaar is om altijd heel goed te blijven kijken!

Algemene benodigdheden op de verftafel van deze aflevering: 
o   Alle kleuren tubes watervermengbare olieverf Cobra 
o   Div. kleuren acrylverf Amsterdam (voor imprimatura)
o   Zak met meel 
o   Penselen 
o   Paletmessen 
o   Brede kwasten 
o   Lijnolie 
o   Pot Medium 
o   Pot Gesso 
 
Standaard inhoud schilderskistjes 
o   A5 schetsblok 
o   Houtskool 
o   Kneedgum en gewone gum 
o   HB en/of HB2 potloden 
o   Penselen 
o   Paletmessen 
o   Wit doek 
o   Stanleymes 
o   Liniaal 
o   Puntenslijper

Schilderles Tyas Leeuwerink

Tyas geeft een les over de restvormen van een schilderij: Dans (II) van Henri Matisse. Als je let op de restvormen komen de juiste vormen en verhoudingen vanzelf tevoorschijn. De kandidaten krijgen een doorzichtig plaatje met whiteboard stiften. Eén voor één gaan de kandidaten model staan in een bepaalde houding (staan, breed, zitten) en hun medekandidaten moeten de verhoudingen naar voren krijgen door juist de restvormen te kleuren. 

Benodigdheden:
o   Plexiglas 
o   Whiteboard stiften 
o   Vochtige doekjes 
o   Afbeelding The dance van Matisse

Schilderles Iris Frederix

Ook Iris geeft een les over verhoudingen. Om beurten moeten twee van haar leerlingen op de grond op een levensgroot stuk papier liggen (met een strak pak aan). De andere leerlingen gaan in verschillende kleuren de omtrekken van het lichaam schilderen. Achteraf gaan ze de lichamen analyseren, hoe vaak past het hoofd in de romp? Etc. Ze doen het minimaal twee keer omdat ze er dan achter zullen komen dat ieder lichaam weer anders is. 

Benodigdheden:
o   Grote kwasten en rollers 
o   Acryl verf merk Amsterdam 
o   Plastic afdekzeil (4x5 m) 
o   Rol papier en schaar

Technische opdracht

De leerlingen gaan een model schetsen, waarbij ze worden beoordeeld op de juiste verhoudingen én om een overtuigende weergave van de spieren. Het model is een vrouwelijke bodybuilder. De leerlingen maken meerdere snelle schetsen vanuit vijf verschillende standpunten. Er staan vijf ezels links en vijf ezels rechts van het model. Ze rouleren om de 15 minuten naar de volgende ezel. Zo krijgt iedereen de kans om het model vanuit ieder standpunt te tekenen, dus ze komen allemaal een keer in het midden te staan, maar ook een keer aan de buitenkant, wat natuurlijk wel zo eerlijk is. In totaal maken de leerlingen dus vijf verschillende schetsen. 

Er wordt slechts één schets beoordeeld door de vakjury. Welke schets dat is, dat mogen de leerlingen zelf bepalen. De schetsen maken ze met wit en zwart potlood op grijs papier, dit omdat de spieren er dan eventueel ook beter uit kunnen komen. 

Benodigdheden:
o   Grijs 50 x 65 Mi teints papier 
o   Wit & zwart potlood 
o   Puntenslijper & gummen 
o   Dik & dun houtskool

Vrije opdracht

Speciaal voor de vrije opdracht is de indoor camping in Amsterdam voor één dag opengesteld als nudistencamping. Er zijn twee typische camping-taferelen gecreëerd: een stel dat aan het kubben is en een ouder echtpaar dat aan het puzzelen is. Ieder team komt straks bij één van die taferelen te staan. Iris en Tyas gaan daar om tossen (kop of munt). De leerlingen mogen zelf bepalen welk deel van het tafereel ze gaan schilderen met watervermengbare olieverf van Cobra. Dat mag een klein stukje zijn, dat mag het hele tafereel zijn en alles daartussenin. Er is wel één voorwaarde: er moet minstens één model van kruin tot en met billen op het doek staan. 

Benodigdheden:
o   Bespannen spieraam katoen 40 x 50, 60 x 80, 70 x 90, 100 x 120 
o   Watervermengbare olieverf merk Cobra 
o   Houten palet 
o   Penselen / paletmes / brede kwast 
o   Waterbakje 
o   Zie verftafel

 Thuisopdracht Project Rembrandt aflevering 2

De opdrachten uit de aflevering hadden het thema; verhoudingen. Dat komt ook terug in de thuisopdracht voor deze week! De opdracht is om je eigen hand te tekenen. Het gaat vooral om de verhoudingen, dus zorg dat die kloppen! Tyas Leeuwerink geeft als tip om eerst je eigen hand over te trekken. Zo heb je de juiste grootte en verhoudingen. Gebruik daarnaast je eigen hand goed als voorbeeld. Bekijk goed waar er lijntjes zitten, knokkels en hoe groot je nagels zijn. De derde tip is om een spotje te richten op jouw hand om de schaduwen te zien. Succes met de thuisopdracht van project Rembrandt deze week!


De materialen die je nodig hebt: 
o   Papier 
o   Potlood of houtskool 
o   Puntenslijper en gum

Zelf aan de slag met de opdrachten van Project Rembrandt!

De juiste benodigdheden om de opdrachten zelf uit te voeren nog niet in huis? Verfze.nl levert uw complete bestelling al binnen 1 tot 2 dagen. Bovendien wordt uw bestelling gratis bezorgd in Nederland en België bij besteding vanaf 100 euro. U heeft uw voordelig geprijsde artikelen dus altijd snel in huis. Bij vragen over onze artikelen kunt u altijd contact opnemen met onze medewerkers.

243 resultaten

Cobra Study olieverf kist basis | 10 x 40 ml + accessoires

82,35
71,96
(incl. BTW)

Cobra Reukloze Zijdeglanzende Spuitvernis 400ml

21,21
18,45
(incl. BTW)

Cobra Reukloze Matte Spuitvernis 400ml

21,21
18,45
(incl. BTW)

Cobra Reukloze Glanzende Spuitvernis 400ml

21,21
18,45
(incl. BTW)

Cobra Olieverfpapier Blok A4 10 vel 300 gram

18,30
15,25
(incl. BTW)

Cobra Olieverfpapier Blok A3 10 vel 300 gram

22,85
19,06
(incl. BTW)

Cobra Study Watervermengbare Olieverf Set 10X40 ml

51,20
42,24
(incl. BTW)

Cobra Study Olieverf Primaire Set 5 x 40 ml

25,70
23,13
(incl. BTW)