De schilderlessen- en opdrachten uit de derde aflevering van Project Rembrandt

In het derde seizoen van Project Rembrandt gaat een groep schildertalenten de creatieve strijd met elkaar aan. De kandidaten krijgen de kans om hun talent verder te ontwikkelen. In navolging van Rembrandt van Rijn volgen de leerlingen lessen bij hun coach en nemen het tegen elkaar op in diverse opdrachten. Maar ook jij kan net zo schilderen als de kandidaten van Project Rembrandt! Op deze pagina leggen wij de opdrachten van de aflevering, waaronder de thuisopdracht, uit en vertellen wij welke materialen er zijn gebruikt in de aflevering. Deze materialen zijn grotendeels verkrijgbaar bij Verfze.nl.

Aflevering 3 van Project Rembrandt

De derde aflevering van Project Rembrandt staat in het teken van compositie. De basis van ieder schilderij. De compositie van een schilderij bepaalt hoe een toeschouwer naar jouw werk kijkt. Het zorgt er voor dat een beeld interessant blijft en maakt duidelijk wat belangrijk en minder belangrijk is. En een goede compositie is soms lastiger dan je denkt! Heb je de aflevering nog niet gezien? Bekijk deze dan hier. https://projectrembrandt.ntr.nl/seizoen-3-aflevering-3/

Als schilder kun je de elementen in je werk in een bepaalde richting ordenen. Bijvoorbeeld in een driehoek, centraal of diagonaal. De keuzes die je in het begin maakt bij het samenstellen zorgen dat het verhaal goed overkomt.

Algemene benodigdheden op de verftafel in de aflevering: 
o   Alle kleuren tubes watervermengbare olieverf Cobra 
o   Div. kleuren acrylverf Amsterdam (voor imprimatura)
o   Zak met meel 
o   Penselen 
o   Paletmessen 
o   Brede kwasten 
o   Lijnolie 
o   Pot Medium 
o   Pot Gesso 
 
Standaard inhoud schilders kistjes 
o   A5 schetsblok 
o   Houtskool 
o   Kneedgum en gewone gum 
o   HB en/of HB2 potloden 
o   Penselen 
o   Paletmessen 
o   Wit doek 
o   Stanleymes 
o   Liniaal 
o   Puntenslijper

Schilderles Tyas Leeuwerink

Tyas Leeuwerink heeft voor zijn les twee afdrukken van bestaande schilderijen. Kinderen der zee van Jozef Israëls en Het keuren van de meekrap, een schilderij door anonieme kunstenaar én twee afdrukken van slechts de achtergrond van deze twee schilderijen (dus zonder personen en/of voorwerpen of iets er op). Daarnaast krijgen de leerlingen de items (voorwerpen/personen) die op het originele schilderij staan los en in verschillende maten. De groep wordt in twee teams verdeeld en vervolgens gaan ze met deze losse items schuiven op de achtergronden van de schilderijen. Ze maken door met de items te schuiven verschillende composities. Wat doet het voor de kijker als de items over de achtergrond verschoven worden? Wordt het spannend(er) of niet? Wat voor een soort compositie is het? Welk verhaal vertelt het doek na de verandering van de compositie? 

Benodigdheden om dit zelf te proberen:
o   Originele afdruk schilderijen ( Israëls + Zeekrap) 
o   Achtergrond afdruk schilderijen ( Israëls + Zeekrap)

Schilderles Iris Frederix

Voor de les van Iris gaan twee á drie mensen uit het team staan zoals op een bekend schilderij. Iets verderop staan twee raamwerken met linten aan spijkertjes vastgemaakt, met tussenin overal nog extra spijkertjes. Wanneer de kunstenaars door de raamwerken kijken en het tafereel zien moeten ze kijken naar de compositielijnen die uitgebeeld worden. Deze compositielijnen moeten zij vervolgens namaken door linten van de ene naar de andere kant te spannen zodat de lijnen zichtbaar worden. 

Benodigdheden om dit zelf te proberen:
o   Lijst schilderij 
o   Verschillende kleuren lint

Technische opdracht

De leerlingen krijgen een eigen tafeltje met daarop vier vaste items die voor iedereen hetzelfde zijn: een hamburger, papieren fastfood bag, een sausfles (mosterd e.d.) en een servettenhouder. Daarnaast hebben ze de opdracht gekregen om een item van huis mee te nemen, ze weten nog niet waarvoor! Dit item moeten zij toevoegen als nummer vijf aan het stilleven. De schilders mogen zelf stoeien met hun eigen compositie, zolang alle items er wel (deels) op staan. 

Ze krijgen de opdracht om een compositie schets te maken van de spullen die zij allemaal op hun eigen tafeltje hebben staan én het voorwerp erbij dat zij zelf hebben meegenomen. Ze maken de schets met pastelkrijt. Het gaat hier dus écht om de compositie, niet direct om hoe ze leven aan de voorwerpen geven. 

Benodigdheden:
o   Acrylpapier 50 x 65 
o   Pastelkrijt merk Rembrandt

Vrije opdracht

Voor de vrije opdracht van deze week zijn de deelnemers van Project Rembrandt in een Skatepark in Amsterdam. Op de skatebaan zijn skaters in de weer. Aan het begin van de opdracht maken de leerlingen foto’s met een iPad van de skaters die stunts doen. Met de gemaakte foto’s gaan de schilders naar hun ezel, die ook in de skatehal staan, en gaan aan de slag met hun vrije opdracht. Ze werken voor een keer dus niet met constant levende modellen, maar van foto. Als criterium krijgen ze mee minimaal twee foto’s te gebruiken om hun gewenste compositie op het doek te krijgen. Ze gaan te werk met de watervermengbare olieverf van Cobra.

Benodigdheden:
o   Bespannen spieraam katoen 40 x 50, 60 x 80, 70 x 90, 100 x 120 
o   Watervermengbare olieverf merk Cobra 
o   Houten palet 
o   Penselen / paletmes / brede kwast 
o   Waterbakje 
o   Zie verftafel

 Thuisopdracht Project Rembrandt aflevering 3

Net als de kandidaten ga je een stilleven maken met een sterke compositie. Denk eerst eens goed na welke objecten je een plekje in jouw werk wil geven. Kies vervolgens zelf een compositie. Denk hierbij na wat de compositie doet voor de kijker. Je mag zelf weten of je gaat tekenen, schilderen of pastelkrijten. Inzet, durf en moed worden, net als in de uitzendingen, beloond. Iris geeft als tip om eerst een compositieschets te maken. Dit hoeft geen perfecte tekening te zijn, maar is handig om de juiste verhoudingen te krijgen.

Benodigdheden voor jouw stilleven:
o   Objecten voor stilleven 
o   Papier voor een eerste schets
o   Papier of doek voor stilleven 
o   Potlood, pastelkrijt of verf & penselen

Zelf aan de slag met de opdrachten van Project Rembrandt!

De juiste benodigdheden om de opdrachten zelf uit te voeren nog niet in huis? Verfze.nl levert uw complete bestelling al binnen 1 tot 2 dagen. Bovendien wordt uw bestelling gratis bezorgd in Nederland en België bij besteding vanaf 100 euro. U heeft uw voordelig geprijsde artikelen dus altijd snel in huis. Bij vragen over onze artikelen kunt u altijd contact opnemen met onze medewerkers.

21 resultaten

Rembrandt Softpastels Basisset 300C60/60.5

188,10
163,65
(incl. BTW)

Rembrandt Softpastels Basisset 300C90.5

110,05
95,74
(incl. BTW)

Rembrandt Softpastels Starter Set 300C30.5

43,65
37,97
(incl. BTW)

Rembrandt Softpastels Starter Set 300C15.5

27,55
23,97
(incl. BTW)

Rembrandt Softpastels Luxe Set 300C90P

188,10
163,65
(incl. BTW)

Rembrandt Softpastels Luxe Set 300C90L

188,10
163,65
(incl. BTW)

Rembrandt Softpastels Basisset 300C45

101,60
88,39
(incl. BTW)

Rembrandt Softpastels Basisset 300C30P

61,85
53,81
(incl. BTW)